Cos cumparaturi

No items in cart
Exerciţiile fizice un atu important pentru sănătate 1
Să dăm ceasul biologic inapoi
In mare parte, declinul asociat unei vârste înaintate nu se produce neapărat din cauza procesului îmbătrânirii în sine, ci mai degrabă ca rezultat al stilului de viaţă, în care am putea include şi exerciţiul fizic. In societatea noastră sedentară, foarte multe probleme ale muşchilor şi articulaţiilor sunt rezultatele scăderii forţei şi flexibilităţii. Dezvoltând o forţă musculară şi o flexibilitate mai mare, am putea preveni multe accidentări şi am putea încetini pierderea funcţiilor musculare odată cu trecerea anilor. în acest domeniu, pare mai adevărată decât oriunde maxima: „Foloseşte-l sau îl vei pierde!”
Realitatea este că persoanele sedentare sunt mai fragile decât persoanele active şi mult mai predispuse la accidentări responsabile de spitalizare, handicap, dependenţă sau chiar moarte. Dacă speranţa de viaţă în România este în medie, după cum indică ultimele statistici, pe undeva în jur de 71 de ani (68 de ani pentru bărbaţi şi 75 de ani pentru femei), este trist că ultimii 10-12 ani sunt marcaţi de aşa-numita „viaţă disfuncţională”, sub apăsarea bolilor şi deficitelor funcţionale.

=> Asiguraţi-vă, în primul rând, că problemele medicale pe care le aveţi nu sunt o contraindicaţie pentru a începe un program de exerciţii. Consultaţi cu încredere medicul, mai ales dacă ştiţi că suferiţi de boli precum: insuficienţă cardiacă, tulburări de ritm, boli pulmonare, anemie moderată sau severă, anumite boli endocrine etc.
=> Exerciţiile trebuie să aibă o notă de progresivitate, aşa că este bine să începem cu puţin, mai ales dacă nu am mai făcut sport de multă vreme.
=> Asiguraţi-vă un consum suficient de lichide, mai mare decât în mod obişnuit, deoarece ar putea surveni deshidratarea din cauza transpiraţiei.
=> Fiţi atenţi Ia ce vă poate spune propriul corp. Dacă simţiţi oricare dintre următoarele simptome, opriţi antrenamentul şi consultaţi un medic:

■ dispnee;
■ durere în piept;
■ sincopă - vertij;
■ palpitaţii;
■ slăbiciune;
■ amorţeli;
■ furnicături etc.

Studiile ne dau veşti bune

Vestea bună este că exerciţiul fizic poate să încetinească şi chiar să oprească multe componente ale procesului de îmbătrânire. Un exerciţiu adecvat ar putea să dea anii înapoi, fiind cel mai apropiat lucru de ceea ce ne-ar plăcea să găsim la farmacie: pilula tinereţii!

Pe vremuri, se credea că forţa şi capacitatea musculară scad obligatoriu pe măsură ce oamenii înaintează în vârstă. Studiile arătau că, în cazul adulţilor sedentari de 65 de ani, capacitatea de efort este doar 60% din aceea a unui adult tânăr tot sedentar. De asemenea, persoanele care nu fac antrenament pentru creşterea forţei pierd în jur de 1,5 kg de muşchi la fiecare 10 ani. De reţinut că aceste date se aplică numai la adulţii sedentari.

Lucrurile stau cu totul altfel la cei care fac mişcare. Un studiu întins pe o durată de 25 de ani, făcut de cercetătorii de la Ball State University, arată că mulţi dintre atleţii care au continuat să se antreneze şi-au păstrat capacitatea de efort aproape identică cu cea avută cu 20 de ani în urmă. Un alt studiu, făcut pe o perioadă de 10 ani de către Centrul de Ştiinţe ale Mişcării, de la Universitatea Florida, evidenţiază că alergătorii care au făcut antrenament pentru forţă nu au pierdut din masa musculară absolut deloc în aceşti 10 ani, în timp ce, la cei care au fost leneşi, masa musculară a scăzut. Aceste rezultate, cred ca vă daţi seama, nu se aplică numai la atleţi, ci sunt valabile pentru fiecare.

Este cunoscut faptul că lipsa activităţii fizice, în combinaţie cu o alimentaţie deficitară, este a doua cauză de mortalitate în Statele Unite, după fumat, iar lucrurile nu par a fi mult diferite în România, ba din contră.

Avantajele practicării exerciţiilor

Exerciţiile fizice un atu important pentru sănătate 3Unul dintre fenomenele care se produc atunci când începem să facem exerciţii pentru forţă este că, alături de muşchi, ligamentele şi tendoanele devin mai elastice şi mai puternice. Asta face ca articulaţiile să fie mai stabile, prevenind posibile accidentări. Nu în ultimul rând, treburile de zi cu zi devin mai uşor de făcut, de Ia urcatul scărilor până la căratul sacoşelor de la piaţă sau îngrijirea nepoţilor. De asemenea, exerciţiile ne pot ajuta să ne bucurăm mai mult de viaţă, indiferent de vârstă, iar iacă suntem prea deprimaţi, să ieşim la lumină.
Sunt studiate şi demonstrate efectele pozitive de prevenire şi chiar ameliorare a unor afecţiuni cum ar fi: osteoporoza, obezitatea, diabetul zaharat, bolile reumatice degenerative, hipertensiunea arterială etc. Când facem exerciţii pentru reşterea forţei, este stimulată mineralizarea osoasă, se consumă caloriile în exces, creşte rata de metabolizare a glucozei, articulaţiile devin mai mobile şi mai stabile, iar patul vascular de la nivelul muşchilor se dezvoltă, redistribuind sângele şi scăzând efortul inimii.

Care sunt cele mai indicate exerciţii?

Exerciţiile fizice un atu important pentru sănătate 2Este important să alegeţi acele exerciţii care vă plac, deoarece astfel vă puteţi ţine de ele mai uşor. Ar fi bine să vă puneţi ca ţintă 30 de minute de exerciţii pe zi, cel puţin de două-trei ori pe săptămână. Dacă nu puteţi încă să faceţi 30 de minute de exerciţii continuu, aţi putea să împărţiţi perioada în reprize de câte 10 minute.

Sunt multe exerciţii din care aţi putea alege, însă trebuie să ţineţi cont de patru principii de bază:

1. Alegeţi o activitate care să vă facă puţin să gâfâiţi - exerciţiile pentru rezistenţă: mersul alert, alergatul, tenisul, mersul pe bicicletă. Vă vor ajuta să vă creşteţi capacitatea de efort, dându-vă energia de a face lucrurile pe care le doriţi. Dacă în timpul exerciţiului puteţi să vorbiţi fără probleme, exerciţiul s-ar putea să fie prea uşor, dacă nu puteţi vorbi deloc, înseamnă că este prea intens.

2. Faceţi exerciţii pentru forţă. Aşa cum am amintit, pe măsură ce înaintăm în vârstă, pierdem mult din masa şi forţa musculară, în principal din cauza nefolosirii. Pentru creşterea forţei, sunt necesare exerciţii care presupun învingerea unei rezistenţe. Putem folosi aparate specifice, cu greutăţi, sau putem include astfel de exerciţii în activităţile de fiecare zi: mersul rapid sau o drumeţie pe munte, urcatul scărilor, munca în grădină etc.

3. Faceţi exerciţii pentru îmbunătăţirea echilibrului. De exemplu, statul într-un picior, apoi pe celălalt, fără sprijin, ridicarea de pe scaun fără să vă ajutaţi de mâini.

4. Exerciţii de întindere (stretching). Aceste exerciţii nu vă vor creşte rezistenţa sau masa musculară, dar vă vor ajuta să deveniţi mai flexibili şi mai mobili.

Vestea bună este că nu-i obligatoriu să intrăm în declin atunci când îmbătrânim. O viaţă activă, în care exerciţiul are un rol de cinste, vă va creşte substanţial calitatea vieţii odată cu înaintarea în vârstă. Nu este niciodată prea târziu pentru a da ceasul biologic înapoi. Puteţi să folosiţi concediul de anul acesta şi pentru a începe să vă planificaţi un program de exerciţii. Vă asigur că investiţia pe care o veţi face merită 100%.

Recomandări

Certificatele noastre