Cos cumparaturi

No items in cart
Refluxul gastro esofagianRefluxul gastro-esofagian este o afecţiune care apare atunci când există scurgeri de acid gastric din stomac în esofag. Esofagul este un tub muscular lung care începe în gură şi se termină în stomac.

Simptomele comune ale refluxului gastro-esofagian includ:

- arsuri în piept – durere în piept sau disconfort care apare după ce mâncaţi;

- un gust acru în gură – cauzat de acidul din stomac care ajunge în gură (regurgitare)

- disfagie – durere la înghițire și dificultate de înghițire

Mulţi oameni experimentează episoade ocazionale de reflux gastro-esofagian, dar dacă aveţi simptome persistente și recurente, boala este considerată ca o afecţiune care are nevoie de tratament.

Tratament

De obicei se recomandă o abordare pas-cu-pas pentru refluxul gastro-esofagian. Acest lucru înseamnă că tratamentele relativ necomplicate, cum ar fi schimbarea dietei, vor fi încercate prima dată. Dacă acest lucru nu ajută la controlul simptomelor, atunci puteţi primi tratamente mai complexe, cum ar fi antiacide, care vor ajuta la neutralizarea efectelor acidului gastric. Dacă medicamentele nu reuşesc să controleze simptomele, poate fi necesară chirurgia.

Cauze

Se crede că refluxul gastro-esofagian este cauzat de o combinaţie de factori. Factorul cel mai important este funcţionarea necorespunzătoare a sfincterului esofagian inferior (SEI).

SEI acționează ca o supapă, deschizându-se pentru a lăsa alimentele să ajungă în stomac și închizându-se pentru a preveni acidul din stomac să ajungă în esofag. În cazurile de refluxul gastro-esofagian, SEI nu se închide în mod corespunzător.

Factori de risc pentru refluxul gastro-esofagian includ:

- supraponderabilitatea sau obezitatea;

- sarcina;

- o dietă bogată în grăsimi.

Complicații

O complicație frecventă a refluxului gastro-esofagian este iritarea şi inflamarea mucoasei esofagului (esofagită) de către acidul din stomac. În cazurile severe de esofagită, se pot forma ulcere (răni deschise) care pot provoca durere şi vor îngreuna înghițirea.

O complicaţie mai rară și mai gravă a refluxului gastro-esofagian este un cancer în curs de dezvoltare în interiorul esofagului (cancer esofagian).

Cine este afectat?

Refluxul gastro-esofagian este o afecţiune digestivă comună. Se estimează că 1 din 5 oameni vor avea cel puțin un episod de reflux gastro-esofagian pe săptămână și că 1 din 10 persoane prezintă simptome de reflux gastro-esofagian în fiecare zi.

Refluxul gastro-esofagian poate afecta persoane de toate vârstele, inclusiv copiii. Cu toate acestea, cele mai multe cazuri afectează adulţii de peste 40 de ani.

Perspectivă

Perspectivele pentru refluxul gastro-esofagian sunt, în general, bune, iar cei mai mulți oameni răspund bine la tratamentul cu medicamente.

Simptomele refluxului gastro-esofagian

Dificultatea de a înghiți (disfagia) este un simptom comun al refluxului gastro-esofagian.

Simptome la nou-născuți și sugari

Mulți părinți nu-și dau seama că refluxul gastro-esofagian poate fi o afecţiune comună la copiii sub vârsta de doi ani, pentru că esofagul lor este mai scurt și mai îngust.

Simptomele refluxului gastro esofagianSemnele posibile ale refluxului gastro-esofagian la copiii mai mici sunt:

- plânsete frecvente
- iritabilitate
- respirație urât mirositoare
- dificultăți de adormire
- arcuirea spatelui în timp ce sunt hrăniţi
- refuză să fie hrăniţi

Multe dintre aceste simptome pot fi comune la copii și sugari la un moment dat în timpul copilăriei, dar dacă persistă în mod frecvent, trebuie să vă contactați medicul.

Cum să aveţi grijă de un copil bolnav

 

Cele mai frecvente simptome ale refluxului gastro-esofagian sunt:

- arsuri la stomac
- regurgitare de acid în gât şi gură
- disfagie (dificultate de înghițire)

Arsurile la stomac

Arsura la stomac este o durere sau o senzaţie de disconfort care se dezvoltă chiar sub stern. Durerea este, de obicei, mai rea după ce mâncaţi sau atunci când vă aplecaţi sau vă întindeţi în pat.

Regurgitarea

Regurgitarea acidului provoacă un gust neplăcut şi acru în partea de sus a gâtului sau în spatele gurii.

Disfagia

În jurul de 1 din 3 oameni cu reflux gastro-esofagian au probleme de înghiţire (disfagie). Disfagia poate să apară dacă acidul din stomac cauzează cicatrizarea esofagului, ceea ce duce la îngustarea esofagului, îngreunând înghițirea alimentelor.

Simptomele mai puţin comune ale refluxului gastro-esofagian:

- senzație de rău
- tuse persistentă
- dureri de piept
- carii
- laringită (inflamaţia laringelui), care provoacă durere în gât și răgușeală

Dacă aveți astm bronșic și reflux gastro-esofagian, simptomele astmului se pot agrava ca urmare a iritaţiei căilor respiratorii.

Cauzele refluxului gastro esofagianCauzele refluxului gastro-esofagian

Se crede că cele mai multe cazuri de reflux gastro-esofagian sunt cauzate de o problemă cu muşchiul sfincterului esofagian inferior (SEI). SEI este situat în partea de jos a esofagului. La persoanele cu reflux gastro-esofagian, SEI poate deveni slăbit, ceea ce permite acidului din stomac să ajungă în esofag. Acest lucru provoacă simptome de pirozis, cum ar fi: o senzaţie de arsură sau de disconfort în stomac și în piept. Nu este întotdeauna clar ce anume cauzează slăbirea SEI, dar au fost identificaţi mai mulţi factori.

Factorii de risc:

- supraponderabilitatea sau obezitatea – cauzează o presiune mai mare asupra stomacului, care, la rândul ei, poate slăbi SEI.
- o dietă bogată în alimente grase – stomacului îi ia mai mult timp să elimine acizii din stomac după ce digeră grăsimi.
- consumul de tutun, alcool, cafea sau ciocolată – se crede că aceste patru substanțe pot relaxa SEI.
- sarcina – schimbările în nivelurile de hormoni din timpul sarcinii pot slăbi SEI și cresc presiunea asupra stomacului.
- hernia hiatală
- stresul

De asemenea, există o afecțiune numită gastropareză, în care stomacului îi ia mai mult timp să elimine acidul din stomac. Excesul de acid poate ajunge la SEI. Gastropareza este mai frecventă la persoanele care au diabet zaharat, deoarece nivelurile ridicate de zahăr din sânge pot deteriora nervii care controlează stomacul.

Medicamente


Există mai multe medicamente care pot relaxa SEI, provocând simptome de reflux gastro-esofagian. Acestea includ:
- blocante ale canalelor de calciu – un tip de medicament utilizat pentru tratarea tensiunii arteriale crescute
- antiinflamatoare nesteroidiene – un tip de analgezic, cum ar fi ibuprofenul
- inhibitori selectivi ai recaptării serotoninei (SSRI) – un tip de antidepresive
- corticosteroizi (medicamente cu steroizi) – care sunt folosite pentru a trata simptomele severe de inflamație
- bifosfonați – folosiţi pentru tratarea osteoporozei
- nitrați – un medicament folosit pentru a trata angina pectorală

Diagnosticarea refluxului gastro-esofagian

În cele mai multe cazuri, medicul va putea diagnostica refluxul gastro-esofagian întrebându-vă care sunt simptomele. Sunt necesare teste suplimentare pentru diagnosticare dacă:
- aveți disfagie (dificultate de a înghiți);
- simptomele nu se ameliorează deşi luaţi medicamente.

Testele suplimentare urmăresc să confirme sau să infirme diagnosticul de reflux gastro-esofagian, în timp ce verifică alte cauze posibile ale acelor simptome, cum ar fi sindromul de intestin iritabil.

Endoscopie

EndoscopieO endoscopie este o procedură prin care interiorul corpului este examinat direct cu ajutorul unui endoscop. Un endoscop este un tub lung, subţire şi flexibil, care are o sursă de lumină și o cameră video la capăt, pentru ca imaginile din interiorul corpului să fie trimise la un monitor extern.

Pentru a confirma un diagnostic de reflux gastro-esofagian, endoscopul va fi introdus prin gură. Procedura se face, de obicei, în timp ce sunteţi treaz, și puteţi primi un sedativ pentru a vă ajuta să vă relaxați.

O endoscopie este folosită pentru a verifica dacă suprafața esofagului a fost deteriorată de către acidul din stomac. Se poate exclude şi afecţiuni mai grave care pot provoca arsuri la stomac, cum ar fi cancerul de stomac.


Manometrie

Dacă o endoscopie nu a găsit dovezi de deteriorare a esofagului, vi se poate face o manometrie.

Manometria este folosită pentru a evalua cât de bine funcţionează sfincterul esofagian inferior, prin măsurarea nivelului presiunii din interiorul muşchiului sfincterului.

În timpul manometriei, una din nări va fi amorţită cu ajutorul unui anestezic local. Un tub mic va fi introdus prin nară și până la SEI. Tubul conține senzori de presiune, care pot detecta presiunea generată de mușchi.

În timpul testului, vi se va cere să înghiţiţi câteva alimente și lichide pentru a verifica cât de eficient funcționează SEI.

O manometrie durează în jur de 20-30 de minute. Nu este dureroasă, dar poate avea efecte secundare minore, precum sângerări nazale sau dureri gât. Cu toate acestea, aceste reacții adverse ar trebui să treacă repede odată ce testul a fost finalizat.

Manometria poate fi utilă pentru a confirma un diagnostic de reflux gastro-esofagian sau pentru a detecta alte afecţiuni mai puțin frecvente, care pot perturba funcționarea normală a LOS-ului, cum ar fi spasmele musculare sau acalazia (o tulburare rară de înghițire).

Tranzitul baritat

Dacă vă confruntați cu simptome de disfagie, atunci vi se poate face un tranzit baritat. Testul tranzitului baritat este una dintre cele mai eficiente modalități de a evalua capacitatea de înghițire și de a găsi exact unde se produc problemele.

Vi se va cere să beţi o soluţie cu bariu. Bariu este un produs chimic nontoxic, care este folosit în teste deoarece apare mai clar în radiografii. Odată ce bariul ajunge în sistemul digestiv superior, se vor face radiografii pentru a identifica orice probleme.

Dacă trebuie să faceţi o radiografie cu bariu, nu mâncaţi şi nu beţi nimic timp de cel puțin șase ore înainte de procedură. Este posibil să primiţi o injecție pentru a vă relaxa mușchii din sistemul digestiv.

Un tranzit baritat durează aproximativ 15 minute. Ulterior veţi putea mânca și bea în mod normal, dar va trebui să beţi mai multă apă pentru a elimina bariul din sistem.

Tratament

Există mai multe tehnici de auto-îngrijire care pot ajuta la ameliorarea simptomelor refluxului gastro-esofagian. Acestea sunt descrise mai jos.

- Dacă sunteţi supraponderal, pierderea în greutate poate ajuta la reducerea severităţii și frecvenței simptomelor, deoarece se va reduce presiunea de pe stomac.
- Dacă sunteți fumător, încercaţi să renunţaţi. Fumul de tutun poate irita sistemul digestiv şi poate înrăutăţi simptomele refluxului gastro-esofagian.
- Mâncaţi mai multe mese mici pe zi, în loc de trei mese mari pe zi. Asigurați-vă că luaţi cina cu trei-patru ore înainte de a merge la culcare.
- Fiți atenţi la declanşatorii care înrăutăţesc refluxul gastro-esofagian. De exemplu: alcoolul, cafeaua, ciocolata, roşiile şi alimente grase sau condimentate. După ce identificați orice aliment care declanşează simptome, scoateți-l din dieta dvs. pentru a vedea dacă simptomele dumneavoastră se îmbunătățesc.
- Ridicați capul patului cu vreo 20 de cm. Acest lucru poate ajuta la reducerea simptomelor refluxului gastro-esofagian. Nu folosiți perne suplimentare, deoarece acest lucru poate crește presiunea pe abdomen.

Dacă luați medicamente pentru alte afecţiuni de sănătate, discutați cu medicul dumneavoastră pentru a afla dacă acestea pot contribui la simptomele refluxului gastro-esofagian.. Nu încetați să luați un medicament prescris, fără a vă consulta medicul de familie mai întâi.

Medicamente

Există mai multe medicamente care pot fi folosite pentru a trata refluxul gastro-esofagian. Acestea includ:

- medicamente care se eliberează fără prescripţie medicală
- Inhibitorii de pompă de protoni (IPP)
- receptori-H2
- prochinetice

În funcție de cum răspund simptomele, este posibil să aveți nevoie de medicamente doar pentru o perioadă scurtă de timp.

Medicamentele eliberate fără prescripţie

- Antiacidele sunt medicamente care neutralizează efectele acidului din stomac. Cu toate acestea, antiacidele nu ar trebui luate în același timp cu alte medicamente, deoarece antiacidele pot opri absorbţia acelor medicamente. Ele pot deteriora şi stratul special al comprimatelor.

- Acidul alginic este o alternativă pentru antiacide. El lucrează prin producerea unui strat protector, care protejează mucoasa stomacului și a esofagului de efectele acidului gastric.

Inhibitorii de pompă de protoni (IPP)

Dacă refluxul gastro-esofagian nu răspunde la tehnicile de auto-îngrijire descrise mai sus, medicul vă poate prescrie un curs de o lună cu inhibitori de pompă de protoni (IPP). IPP reduc cantitatea de acid produsă de stomac.

Cei mai mulți oameni tolerează IPP bine și reacțiile adverse sunt mai puțin frecvente. Atunci când apar sunt ușoare și pot include:

- dureri de cap

- diaree

- senzație de rău

- durere abdominală

- constipație

- amețeală

- erupții cutanate

Pentru a reduce la minimum orice efecte adverse, medicul dumneavoastră vă va prescrie doza cea mai mică posibilă de IPP.

Uneori, simptomele refluxului gastro-esofagian pot reveni după ce un curs de IPP a fost finalizat. Adresaţi-vă medicul dumneavoastră dacă aveți simptome persistente.

Receptori-H2

Dacă IPP nu pot controla simptomele refluxului gastro-esofagian, poate fi recomandat un alt medicament, receptor H2 (H2RA), pentru a fi luat în combinație cu IPP sau ca o alternativă.

H2RA blochează efectele histaminei, folosită de corp pentru a produce acid gastric. Prin urmare H2RA ajută la reducerea cantităţii de acid.

Efectele secundare ale H2RA sunt mai puțin frecvente, dar pot include:

- diaree

- dureri de cap

- amețeală

- oboseală

- o erupție cutanată

Unele tipuri de H2RA sunt disponibile fără prescripţie medicală. Aceste tipuri de HR2A sunt luate într-o doză mai mică decât cele disponibile pe bază de prescripție.

Prochinetice

Dacă simptomele refluxului gastro-esofagian nu răspund la alte forme de tratament, medicul dumneavoastră vă poate prescrie prochinetice. Prochineticele accelerează golirea stomacului, ceea ce înseamnă că există mai puține șanse ca acidul să irite esofagul.

Reacţiile adverse cauzate de prochinetice includ:

- spasme musculare

- probleme de deschidere a gurii

- o tendinţă de a scoate limba afară

- vorbire neclară

- schimbări anormale în postura corpului

Dacă aveți simptomele enumerate mai sus, întrerupeți administrarea de prochinetice și contactaţi-vă medicul de familie.

Chirurgie

Chirurgia este recomandată doar dacă refluxul gastro-esofagian nu răspund la tratamentele enumerate mai sus. Deşi o intervenţie chirurgicală pentru refluxul gastro-esofagian poate ajuta la ameliorarea simptomelor, există unele complicații asociate care ar putea duce la dezvoltarea altor simptome, cum ar fi:

- disfagie (dificultate de a înghiți)

- flatulenţă

- balonare

- incapacitatea de a râgâi

Discutați avantajele și dezavantajele chirurgiei cu medicul dumneavoastră înainte de a lua o decizie cu privire la tratament.

Procedurile chirurgicale folosite pentru tratarea refluxului gastro-esofagian sunt:

- fundoplicatura Nissen pe cale laparoscopică (LNF)

- injectare endoscopică de agenți de încărcare

- gastroplicatura endoluminală

- augmentare endoscopică cu implanturi hidrogel

- ablaţia cu radiofrecvenţă

Complicaţiile refluxului gastro-esofagian

Ulcere esofagiene

Excesul de acid produs de reflux gastro-esofagian poate deteriora mucoasa esofagului (esofagită), ceea ce poate duce la formarea de ulcere. Ulcerele pot sângera, cauzând durere și îngreunând înghiţirea. Ulceraţiile pot fi tratate cu succes prin controlarea simptomelor de bază ale refluxului gastro-esofagian.

Medicamente folosite pentru tratarea refluxului gastro-esofagian îşi pot face efectul abia după câteva săptămâni, aşa că medicul vă va recomanda medicamente suplimentare pentru ameliorarea simptomelor.

Puteţi primi:

- antiacide – pentru a neutraliza acidul din stomac;

- acid alginic – produce un strat protector pe mucoasa esofagului.

Ambele pot fi luate fără prescripţie medicală din farmacii. Antiacidele se iau atunci când aveți simptome sau atunci când vă aşteptaţi să apare simptome (după mese sau la culcare). Acidul alginic se ia după masă.

Reacțiile adverse ale ambelor medicamente sunt mai rare, dar includ:

- diaree

- vărsături

- flatulenţă

Stricturile esofagiene

Leziunile repetate ale mucoasei esofagului pot forma ţesut cicatrizat, ceea ce reduce dimensiunea esofagului. Acest lucru este cunoscut sub numele de strictură esofagiană.

O strictură esofagiană poate ingreuna înghițirea și poate produce dureri la înghiţire. Stricturile esofagiene pot fi tratate cu ajutorul unui balon mic pentru dilatarea esofagului. Această procedură este efectuată, de obicei, sub anestezie locală.

Esofag Barrett

Episoade repetate de reflux gastro-esofagian pot duce la modificări ale celulelor mucoasei esofagului inferior. Aceasta este o afecţiune cunoscută sub numele de esofag Barrett.

Se estimează că 1 din 10 persoane cu reflux gastro-esofagian vor dezvolta esofag Barrett. Cele mai multe cazuri de esofag Barrett se dezvoltă la persoanele cu vârsta intre 50-70 de ani.

Cancer esofagian

Se estimează că 1 din 200 de persoane cu esofag Barrett dezvoltă cancer esofagian. Factorii de risc care cresc riscul ca celulele din mucoasa esofagului să se transforme în celule canceroase includ:

- sexul masculin

- simptomele de reflux gastro-esofagian care durează mai bine de 10 ani

- dacă aveţi trei sau mai multe episoade de arsuri la stomac pe săptămână

- fumatul

- obezitatea

În cazul în care cancerul esofagian este diagnosticat în stadiile sale incipiente, se poate vindeca cu ajutorul unui tratament numit terapie fotodinamică (PDT).

PDT implică injectarea unui medicament care face celulele să devină sensibile la efectele luminii. Apoi, un laser atașat la un endoscop este plasat în interiorul esofagului şi va arde celulele canceroase.

Schema de tratament cu produse naturiste pentru reflux gastro-esofagian:

– Green Care (1-1-1).

– ProBio Balance (0-1-1).

– Rhodiolin (1-1-1).

– Digest Ease (0-1-1).

Recomandări

Certificatele noastre